Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Byetone live 4/11 Block33




Δελτίο Τύπου

Byetone

Live στο Block33

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου


                                                                            photo

                                                                            video


Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου experimental/idm/techno ήχου και ένας εκ ιδρυτών της μοναδικής δισκογραφικής και πρωτοπόρας εταιρειάς Raster Noton , ο Byetone, κατά κόσμο Olaf Bender από τη Δρέσδη της Γερμανίας, μας επισκέπτεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, για να πραγματοποιήσει μια ζωντανή εμφάνιση στο Block33.

Ο Olaf Bender ξεκίνησε να πειραματίζεται με την εικόνα κατά την διάρκεια των σχολικών του χρόνων. Η τυχαία ανακάλυψη εξοπλισμού 16mm του προκάλεσε το πάθος για τη εικόνα τόσο ως μέσο τόσο και ως υλικό. Αυτές οι πρώιμες πειραματικές ασκήσεις ύφους, τον έφεραν σε επαφή με το underground σχήμα AG-Geige του οποίου έγινε μόνιμο μέλος το 1988.

Όταν το Τείχος του Βερολίνου κατέρρευσε το 1989, ο Bender εργαζόταν για μια εταιρεία διανομής μουσικής. Οι εμπειρίες που απέκτησε εκεί του επέτρεψαν να έχει την φιλοδοξία να αρχίσει τη δική δισκογραφική εταιρεία και το 1996, ίδρυσε τη Rastermusic με το φίλο του Frank Bretschneider με κύριο σκοπό να σφυρηλατήσουν και να αναδείξουν μια νέα αισθητική, που να αντανακλεί τις μοναδικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουργία πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής.

Μια από τις πρώτες κυκλοφορίες της Rastermusic ήταν οι Project Produkt (μετέπειτα Signal).Mέσω των P.P. o Olaf Bender ήρθε σε επαφή με τον Carsten Nicolai, μουσικό και υπεύθυνο της δισκογραφικής Noton, με αποτέλεσμα το 1999, οι δύο εταιρείες, να συχγωνευτούν για να αποτελέσουν τη σημερινή Raster-Noton.

Σήμερα, ο Olaf Bender εκτός από την ενασχόλησή του με τη μουσική παραγωγή,με το όνομα Byetone , είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της Raster-Noton και είναι επίσης ένας από τους βασικούς graphic designer της εταιρείας.

Ο Byetone παράγει ήχους που είναι εξ' ολοκλήρου ψηφιακά δημιουργημένοι και σε συνδυασμό με διάφορα εφε, προσπαθεί και καταφέρνει να “υφάνει” ένα περίπλοκο ηχητικό φάσμα μεταφέροντας τον ακροατή σε μια εναλλακτική ηχητική πραγματικότητα. Παράλληλα,στα live set του, ένα απόλυτα συγχρονισμένο -στη μουσική- ψηφιακό μωσαϊκό κινούμενου φωτός και εικόνας που ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο από τον ίδιο σχηματίζουν ένα δυναμικό έργο τέχνης εξομαλύνοντας ετσι τις παραδοσιακές δυσκολίες της “ζωντανής” ηλεκτρονικής μουσική.

Ο ίδιος ο Byetone σε πρόσφατη συνέντευξη έχει δηλώσει σχετικά : “ H μουσική μου, κύριο σκοπό έχει να ενεργοποιήσει τη φυσική ώθηση για χορό. Το οπτικό μέρος έχει στόχο να ερεθίσει τον αμφιβληστροειδή και να προωθήσει περαιτέρω τον ρυθμό με ρυθμικές αλλαγές του φωτός και σκόταδιού.

Οι αριθμοί που χρησιμοποιούνται στα γραφικά μου αντιπροσωπεύουν την πρόοδο των beats με απλή καταμέτρηση ,την ίδια στιγμή υποδεικνύουν μια πιθανή κορύφωση - π.χ. στα σημεία 10, 100 ή 1000. Mε την αύξηση της πυκνότητας των κομματιών στους αριθμούς προστίθονται αλλεπάλληλα στρώματα από δυναμικές γραμμές και σχήματα των οποίων οι κινήσεις και οι σχηματισμοί τους υπολογίζονται ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση του ήχου.

Τα αρχικά ασπρόμαυρα σχέδια σταδιακά συμπληρώνονται από έγχρωμα στοιχεία και κατά τη διάρκεια του live set ,παρατηρείται μία ολοένα αυξανόμενη ρυθμική πολυπλοκότητα.”

Η είσοδος κοστίζει 18 ευρώ.

Η προπώληση στη Θεσσαλονίκη γίνεται από τα παρακάτω δισκοπωλεία: Λωτός, Noise, Rollin Under, Stereodisc, Wax, Block33 Boxoffice,Joint,Playground.

www.myspace.com/benderbyetone

www.block33.gr

www.myspace.com/melotronproductions

www.twitter.com/melotronlive

www.raster-noton.net


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου